BETINSKE PRŠUNATE

Sastojci:

  •  20 žlica brašna,
  •  1 prašak za pecivo,
  •  2 jaja,
  •  2 čašice jogurta ili kiselog vrhnja,
  •  prstohvat soli,
  •  naribana korica limuna i naranče po želji,
  •  grožđice po želji,
  •  1 žlica domaćeg prošeka,
  •  3 žlice šećera.

                           

Pomiješati jaje, šećer, jogurt, sol, koricu od limuna i naranče, grožđice, brašno i prašak za pecivo, prošek dodajte na kraju. U zagrijanom ( ne previše vrućem ulju) u manjoj dubljoj zdjeli pecite pršunate. Sa nauljenom malom žlicom vadite tijesto i pecite ih u dosta ulja dok ne porumene. Vadite ih na papirnati ubrus, kada se malo ohlade posipajte šećerom u prahu. Staviti u ukrasnu košaricu i poslužiti.

 

BETINSKA PAŠTICADA

Sastojci:
  • 2 kg govedine ili junetine od buta,
  •  sušena slanina,
  •  2 velike kapule,
  •  150 g korjena peršina,
  •  3 - 4 mrkve,
  •  2 češnja češnjaka,
  •  20 g kušerve,
  •  200 ml maslinovog ulja,
  •  6 suhih šljiva,
  •  6 suhih smokava,
  •  1 jabuka,
  •  300 ml crnog vina,
  •  lovorov list,
  •  listići ružmarina,
  •  majčina dušica,
  •  sol i papar             

 Za njoke:

  •  500 g krumpira,
  •  200 g brašna,
  •  1 jaje,
  •  60 g maslaca.

Meso operite, obrišite, pa u njega nabodite trake slanine i mrkve. Dobro ga posolite, natrljajte začinima i uljem pa neka tako pripremljeno odstoji najmanje 2 sata ili preko noći.
Meso naglo zapecite sa svih strana na vrućem ulju. Izvadite ga iz posude pa na istom ulju kratko propirjajte narezani luk i češnjak te povrće. Vratite meso u posudu, dodajte začine i pirjajte poklopljeno otprilike 2 sata uz povremeno okretanje i dolijevanje malih količina mješavine vode i vina.

Kada meso napola omekša, dodajte razmućeni koncentrat rajčice, a zatim oprane šljive i smokve te na četvrtine narezanu jabuku.

Pred kraj kuhanja umiješajte lovorov list, ružmarin, majčinu dušicu, popaprite i malo dosolite.

Izvadite meso, narežite ga na ploške i stavite na zagrijan tanjur, a povrće s umakom protisnite, prokuhajte i prelijte preko mesa.

Za njoke:  krumpir ogulite i protisnite dok je još vruć. Dodajte brašno, maslac, jaje i posolite. Izradite tijesto, podijelite ga na dva do tri dijela, svaki oblikujte kao valjak i režite komade jednake veličine.

Njoke kuhajte u slanoj kipućoj vodi otprilike 10 minuta i procijedite.

 

ŠKOLJKE NA BUZARU

Sastojci:

  • 1,5 kg školjki,
  • 150 ml maslinovog ulja,
  • 4 češnja češnjaka,
  • 2 žličice krušnih mrvica,
  • 4 žlice nasjeckanog peršina,
  • 200 ml bijelog vina,
  • papar
                                                

Školjke očistiti i oprati.

Na zagrijano maslinovo ulje staviti nasjeckani češnjak, krušne mrvice, peršin, vino i papar.

Dodati školjke i kuhati poklopljeno dok se školjke ne otvore.

Kada je gotovo, poslužiti uz bijelo vino.

 

BRUDET

Sastojci:

  •  1 kg razne svježe ribe,
  •  oko pola kg kapule,
  •  1 žlica kušerve,
  •  1 žlica vinskog octa,
  •  4 češnja češnjaka,
  •  2 dl crnog ili bijelog vina,
  •  2 dl maslinovog ulja,
  •  vezica peršina,
  •  sol i papar u zrnu.
                                                 

Ribu očistite, operite i izrežite na veće komade.

Polovicu luka sitno narežite i popržite na vrućem ulju dok ne dobije boju, pa mu dodajte žlicu vinskog octa, preostalo ulje, sol i papar i pustiti da zavrije

Ubacite komade ribe i pustiti da kuha 1 - 2 minute. Nakon toga dodajte vino, žlicu pirea od rajčice, krupnije nasjeckan češnjak, teostalu polovicu luka narezanog na deblje kolutove. Sve sastojke lagano promiješajte ili protresite. Po potrebi dodajte vode i kuhajte bez miješanja oko 30 - 45 minuta.
Dok brudet lagano krčka, povremeno samo malo potresti lonac. Na kraju kuhanja dodajte brudetu sitno nasjeckan peršinov list. Dobar tek :)

TURISTIČKO INFORMATIVNI CENTAR (TIC)               

   Dolac 2a, 22244 BETINA

  +385 (0)22 436522,+385(0)22 436523

   info@tz-betina.hr

Pljusak

10°C

Betina

Pljusak

Vlažnost: 89%

Vjetar: 51.50 km/h

  • 16 Pro 2017

    Rain 12°C 6°C

  • 17 Pro 2017

    Rain 9°C 4°C