BETINSKE PRŠUNATE
Sastojci:
|
|
Pomiješati jaje, šećer, jogurt, sol, koricu od limuna i naranče, grožđice, brašno i prašak za pecivo, prošek dodajte na kraju. U zagrijanom ( ne previše vrućem ulju) u manjoj dubljoj zdjeli pecite pršunate. Sa nauljenom malom žlicom vadite tijesto i pecite ih u dosta ulja dok ne porumene. Vadite ih na papirnati ubrus, kada se malo ohlade posipajte šećerom u prahu. Staviti u ukrasnu košaricu i poslužiti.
BETINSKA PAŠTICADA
Sastojci:
|
|
Za njoke:
- 500 g krumpira,
- 200 g brašna,
- 1 jaje,
- 60 g maslaca.
Meso operite, obrišite, pa u njega nabodite trake slanine i mrkve. Dobro ga posolite, natrljajte začinima i uljem pa neka tako pripremljeno odstoji najmanje 2 sata ili preko noći.
Meso naglo zapecite sa svih strana na vrućem ulju. Izvadite ga iz posude pa na istom ulju kratko propirjajte narezani luk i češnjak te povrće. Vratite meso u posudu, dodajte začine i pirjajte poklopljeno otprilike 2 sata uz povremeno okretanje i dolijevanje malih količina mješavine vode i vina.
Kada meso napola omekša, dodajte razmućeni koncentrat rajčice, a zatim oprane šljive i smokve te na četvrtine narezanu jabuku.
Pred kraj kuhanja umiješajte lovorov list, ružmarin, majčinu dušicu, popaprite i malo dosolite.
Izvadite meso, narežite ga na ploške i stavite na zagrijan tanjur, a povrće s umakom protisnite, prokuhajte i prelijte preko mesa.
Za njoke: krumpir ogulite i protisnite dok je još vruć. Dodajte brašno, maslac, jaje i posolite. Izradite tijesto, podijelite ga na dva do tri dijela, svaki oblikujte kao valjak i režite komade jednake veličine.
Njoke kuhajte u slanoj kipućoj vodi otprilike 10 minuta i procijedite.
ŠKOLJKE NA BUZARU
Sastojci:
|
Školjke očistiti i oprati.
Na zagrijano maslinovo ulje staviti nasjeckani češnjak, krušne mrvice, peršin, vino i papar.
Dodati školjke i kuhati poklopljeno dok se školjke ne otvore.
Kada je gotovo, poslužiti uz bijelo vino.
BRUDET
Sastojci:
|
Ribu očistite, operite i izrežite na veće komade.
Polovicu luka sitno narežite i popržite na vrućem ulju dok ne dobije boju, pa mu dodajte žlicu vinskog octa, preostalo ulje, sol i papar i pustiti da zavrije
Ubacite komade ribe i pustiti da kuha 1 - 2 minute. Nakon toga dodajte vino, žlicu pirea od rajčice, krupnije nasjeckan češnjak, teostalu polovicu luka narezanog na deblje kolutove. Sve sastojke lagano promiješajte ili protresite. Po potrebi dodajte vode i kuhajte bez miješanja oko 30 - 45 minuta.
Dok brudet lagano krčka, povremeno samo malo potresti lonac. Na kraju kuhanja dodajte brudetu sitno nasjeckan peršinov list. Dobar tek :)