Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti propisuje rekategorizaciju obiteljskog smještaja za iznajmljivače koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu temeljem rješenja o odobrenju izdanih do 1.9.2007. godine. Oni su dužni podnijeti zahtjev za izdavanje rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu sukladno odredbama novog Zakona i Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, a u sljedećim rokovima:

- do 08.04.2022., ako su rješenje o odobrenju ishodili do 31.12.2000.

- do 08.04.2023., ako su rješenje o odobrenju ishodili u razdoblju od 1.1.2001. do 31.12.2004. - do 08.04.2024., ako su rješenje o odobrenju ishodili u razdoblju od 1.1.2005. do 31.8.2007. (Prethodno određeni rokovi produženi su izmjenama zakona uslijed pandemije Covid-19). Iznajmljivači koji ne izvrše rekategorizaciju nastavljaju pružati ugostiteljske usluge, ali gube pravo isticati oznaku za kategoriju (zvjezdice) na objektu u kojem pružaju ugostiteljske usluge i u promidžbenim materijalima.

Ugostiteljske usluge u domaćinstvu može pružati fizička osoba državljanin Republike Hrvatske te državljani ostalih država članica Europskoga gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije. Ugostiteljskim uslugama u domaćinstvu smatraju se sljedeće ugostiteljske usluge (Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti):

1. smještaj u sobi, apartmanu i kući za odmor, do najviše deset soba, odnosno 20 kreveta, u koji broj se ne ubrajaju pomoćni kreveti

2. smještaja u kampu i/ili kamp-odmorištu, s ukupno najviše deset smještajnih jedinica, odnosno za 30 gostiju istodobno, u koje se ne ubrajaju djeca u dobi do 12 godina

3. smještaja u objektu za robinzonski smještaj, do najviše deset smještajnih jedinica odnosno 30 gostiju istodobno, u koje se ne ubrajaju djeca do 12 godina starosti

4. posluživanje doručka gostima kojima iznajmljivač pruža usluge smještaja.

Za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, iznajmljivač je dužan ishoditi rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu od nadležnog ureda. Zahtjev za pružanje usluga u domaćinstvu se predaje u Upravni odjeli za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ruralni razvoj i EU fondove u Šibensko-kninskoj županiji, Odsjek za obrtništvo i turizam - Šibenik, Vladimira Nazora 1 (3. kat) tel: 022 244 600, 022 244 603.

Iznajmljivač je dužan u roku od 24 sata prijaviti i odjaviti boravak svakog gosta, putem informacijskog sustava na web stranici www.evisitor.hr

Potrebno je da obveznik osobno dođe u ured TZ Betina po svoje pristupne podatke za eVisitor, uz obavezno predočenje identifikacijskog dokumenta, a u slučaju da podatke preuzima opunomoćena osoba, mora imati pisanu punomoć od ovlaštene osobe, ovjerenu od javnog bilježnika, te svoj i obveznikov identifikacijski dokument.

Također, eVisitor-u se može pristupiti putem vjerodajnica za eGrađani (u tom slučaju nisu potrebni pristupni podaci koje izdaje TZ). Za sve one koji ne posjeduju potrebnu informatičku opremu (računalo, pametni telefon ili tablet uređaj), na raspolaganju su računala u prostorijama TZ-a na kojima se može izvršiti prijava i odjava turista.

Zakonska obveza prijave turista iz zemalja koje nisu članice EU Ministarstvu unutarnjih poslova (Zakon o strancima), automatski se ispunjava na način da MUP preuzima podatke iz sustava eVisitor.

TURISTIČKO INFORMATIVNI CENTAR (TIC)               

   Dolac 2a, 22244 BETINA

  +385 (0)22 436523

   info@tz-betina.hr

banner enter croatia2

Designed with by jakubskowronski.com